Thursday, April 30, 2009

Auschwitz och Birkenau

Jag håller på att skriva rent en svenska rapport som ska in idag. Vi skulle intervjua en person och sen sammanställa det. Jag valde att intervjua två tjejer från klass nio på Södermalmskyrkans kristna skola (min förra skola), som tillsammans med klassen åkte till Polen och besökte Auschwitz och Birkenau för några veckor sen. Det känns som man kan mycket om andra världskriget och förintelsen, men jag blir alltid så otroligt berörd när jag läser om det. Jag kan inte förstå att det verkligen hänt, 6 miljoner judar, och massvis av andra grupper såsom zigenare och även handikappade... Det är två tredjedelar av Sveriges befolkning. Jag förstår inte hur något så hemskt kan ha hänt.

Tänk dig att du sitter i en godsvagn, tätt sammanpackad med hundratals andra människor. Du har blivit infångad som boskap i en stad i Ungern eller Polen. Du vet inte varför. Du har inte gjort något olagligt eller omoraliskt. Efter tre dagar utan mat eller vatten ser du denna byggnad med en stor port i mitten. Tåget rullar in genom denna dödens port och du befinner dig i Auschwitz-Birkenau, en av nazismens förintelseläger.

Du vet inte att du har kommit hit för att dö. De flesta i järnvägsvagnen kommer om blott några timmar att vara förvandlade till rök och aska. Några få kommer att överleva ytterligare några veckor. Kanske kommer en eller två på ett mirakulöst sätt att överleva kriget och kunna berätta om denna mänskliga förnedring.

Dörrarna öppnas äntligen och syre kommer in i den överfyllda vagnen och ger nytt liv åt dem som lever. De gamla och svaga har inte klarat resan och ligger livlösa kvar i vagnen när de övriga hoppar ut. På den grusbetäckta perrongen råder kaos. Skrik och slag. Män och kvinnor ställs upp för sig. Familjer splittras och kommer aldrig mer att återförenas.
Sedan följer det historiskt unika och oerhörda. En SS-läkare, utbildad för att rädda människoliv står vid ena ändan av perrongen och dirigerar den orkeslösa skaran av förtvivlade människor till höger eller till vänster.

Han är inte bara läkare, utan även domare över liv och död. Han har fått den nazistiska statens uppdrag at välja ut vilka som är värdiga att leva och vilka som omedelbart skall dö. Han har gjorts till domare över människovärdet. Hur har han kunnat få denna oerhörda uppgift? Vad tänker han på? Vem tar ansvaret för denna handling? Är han själv ansvarig eller är det den nazistiska statens ledare? Själva domen är utförd på några sekunder, ett finger som böjs åt höger eller vänster betyder liv eller död.

Han vet inte vem du är eller vad du har gjort i ditt liv. Om du är snäll eller elak, ond eller god. Du har judiska föräldrar, det räcker för att du har förlorat ditt människovärde och rätten att leva...

Texten kommer och bilden kommer ifrån http://www.sub.su.se/national/tfori7.htm

Kram

No comments: